Duurzame koffie

Melange dOr koffiebonen verpakking medium

De Melange d’Or Futuro Verde koffie is klimaatneutraal én 100% duurzaam

Er zijn diverse criteria en keurmerken voor duurzame koffie, waar we hieronder verder op ingaan. Belangrijk is dat de Melange d’Or Futuro Verde koffie aantoonbaar klimaatneutraal én duurzaam is en u kunt de herkomst van de koffie traceren via de website www.duurzamekoffie.nl waar ook deze quote vandaan komt:

Wanneer op een koffieverpakking de aanduiding ‘100% duurzame koffie’ staat, heeft elke korrel of elke boon in die verpakking een duurzame herkomst.

Koffie van duurzame herkomst

De term “duurzame koffie” is een veelgebruikte term die duidelijk moet maken dat de koffie op een eerlijke en verantwoorde mannier in de verpakking terecht is gekomen. Om de duurzaamheid van koffie te garanderen zijn er diverse organisaties die het “productieproces” bewaken en een keurmerk op de verpakking zetten.

Het bekendste voorbeeld is het Nederlandse keurmerk Max Havelaar, maar daarnaast zijn er ook nog Utz Certified, Rainforrest Alliance en het Bio-keurmerk. Elke organisatie/keurmerk heeft zijn eigen criteria waaraan de koffie moet voldoen en elke organisatie werkt samen met koffieplantages en koffiecooperaties in de koffieproducerende landen.

Koffie is een melange

Koffie is, net als thee en wijn, een melange om een consistente kwaliteit en smaak te garanderen. Deze koffiemelanges bestaan vaak uit meerdere koffiesoorten van verschillende plantages uit de diverse koffieproducerende landen. De aanduiding ‘100% duurzame koffie’ op een pak koffie geeft aan dat de koffie afkomstig is van koffieplantages die produceren conform de criteria van of Max Havelaar en/of Utz Certified en/of Rainforrest Alliance.

De criteria van Max Havelaar, Utz Certified en Rainforrest Alliance

Deze organisaties hebben uitgebreide informatie over hun werkwijze beschikbaar. In plaats van deze teksten te kopiëren verwijzen we u graag naar informatiebronnen.

Bezoek wiki met uitleg over Max Havelaar
Bezoek wiki met uitleg over Utz Certified
Bezoek wiki met uitleg over Rainforrest Alliance