Van Zelst ontvangt certificaat “Klimaat Neutrale Organisatie” voor 2017

Vol trots melden wij dat Van Zelst positief is beoordeeld door de Climate Neutral Group en aan alle criteria voldoet om in 2017 wederom het label ‘Klimaat Neutrale Organisatie’ te mogen voeren. Van Zelst is getoetst aan de hand van vijf stappen volgens de standaard van de Climate Neutral Group:

Stap 1 – Grenzen

De route naar een klimaatneutraal logo begint bij het vastleggen van wat er uiteindelijk klimaatneutraal wordt gemaakt. In het geval van Van Zelst zijn dit 5 vestigingen met 90 medewerkers.

Stap 2 – Invulling Scopes

In de bepaling van de CO2-voetafdruk wordt met de ‘grenzen’ uit stap 1 de omvang aangegeven, terwijl de keuze van de ‘scope’ de diepte bepaald.

scope climate neutral group van zelst

Bron: Climate Neutral Group Rapport Van Zelst

Stap 3 – CO2 voetafdruk bepaling

footprint co2CO2-voetafdruk is berekend met de CO2-calculator van Climate Neutral Group. De totale uitstoot voor 2015 bedraagt 1.244,07 ton CO2.

Stap 4 – Reductie CO2 voetafdruk tot 0

Om geen impact op het klimaatprobleem te hebben, moet de gehele CO2-voetafdruk van Van Zelst worden gereduceerd. De gehele CO2-voetafdruk 2015 wordt gecompenseerd met de Gold Standard certificaten van het project ‘Cookstoves Africa’.

Daarnaast blijven wij stappen ondernemen om verdere CO2-reductie te realiseren:

Zonne-energie gekoelde vrachtwagens
De eerste op zonne-energie gekoelde vrachtwagen is in gebruik genomen. Deze vrachtwagen heeft een lage luchtweerstand waardoor minder brandstof verbruikt wordt en er wordt gebruik gemaakt van natuurlijke koelvloeistoffen in de koel-vriesinstallatie.

vrachten op zonne-energie

Chauffeurs betrekken
De chauffeurs moeten periodiek hun bandenspanning controleren. Dit bevordert de bewustwording onder chauffeurs om zuiniger te rijden.

Energiescan
Climate Neutral Group heeft een energiescan uitgevoerd bij de vestiging in Eindhoven. Een goede inregeling van de airco’s heeft een flinke besparing opgeleverd.

Zonnepanelen
Van Zelst Automaten heeft KiesZon ingehuurd om een haalbaarheidsstudie te doen naar zonnepanelen. Er is SDE+ subsidie aangevraagd voor zonnepanelen op alle vestigingen.

MVO ambassadeurs
Het team van MVO ambassadeurs bevordert de bewustwording onder medewerkers en realiseert nieuwe ideeën om CO2-uitstoot te reduceren. In september 2016 gingen zij op inspiratiereis naar Oeganda.

oeganda-mvo

Stap 5 – Communicatie

Van Zelst communiceert actief over klimaatneutraliteit. Van Zelst heeft een aparte website opgezet over klimaatneutrale koffie en organisatie: www.co2neutralekoffie.com

Download het volledige rapport

Klik op deze link of op onderstaande afbeelding om het volledige rapport te downloaden.

screenshot rapportage certificering

 

You may also like these posts

Reageer op dit bericht

(optioneel veld)

Er zijn geen reacties.